Historie
Ordet «søndagsskole» ble antakelig først brukt av Robert Raikes i England i 1780, men tilsvarende grupper fantes langt tidligere.
En kan si at søndagsskolen har hatt to hovedformer:
- En skole på søndag fordi barna ikke hadde fri til å komme andre dager.
- En opplæring i kristendom med vekt på det åndelige liv som i lutherske kirker ofte er blitt en slags barnegudstjeneste. Varianter av disse finner vi helt tilbake til 1400-tallet.
Søndagsskolen i Amerika og Tyskland var også i starten en skole for fattige barn på søndager drevet av kristelig barmhjertighet. Felles for disse landene var at de ikke hadde en allmenn skoleordning, og fattige barn hadde ingen mulighet til å benytte de skolene som fantes. Ideen bredte seg raskt takket være Robert Raikes journalistiske arbeid særlig til de store industribyene i Europa.
Den første søndagsskolen vi kjenner til i Norge var i 1730-årene i Ås kommune i Akershus. Haugianere startet mange søndagsskoler ved inngangen til 1800-tallet. I anledning vedtaket av Norges Grunnlov sang søndagsskolebarn under en festgudstjeneste i Talvik i Finnmark. Først i 1844 i Stavanger startet den første organiserte søndagsskolen. I Christiania var det oppstart av søndagsskole i 1864, i Bergen i 1871 og i Trondheim i 1873.
