– Undring hjelper barna å finne en retning

Lydboken Trygg tro hjemme lanseres nå som en gratis ressurs til alle våre medlems-familier.

Ideen til boken ble født i sukket fra en fortvilet mor: “Hvordan skal jeg oppdra barna mine i en kristen tro?” Daværende søndagsskolekonsulent Greta Gravås Aarthun lette i litteraturen, men fant lite. Ihvertfall lite som ikke ga bastante svar, dårlig samvittighet eller mer stress inn i småbarnsforeldres liv. Dermed vokste ideen frem: Hvordan kan Søndagsskolen, på en naturlig måte, hjelpe foreldre til å dele troen på hjemmebane?  

– Å dele tanker og erfaringer i familien gjør alle rikere. Å lære barn å undre seg hjelper dem å finne en retning, sier Greta.

En starthjelp

Sammen med kollega Jon Øyvind Vik-Haugen og Andrea Aarthun Myren startet hun skriveprosessen, sterkt inspirert av Søndagsskolens barneteologiske og pedagogiske grunnlag. I Søndagsskolen sees barnets tro på som fullverdig og forbilledlig, men også i forandring – en tro som må møtes med forsiktighet og som i stor grad formes hjemme. Dette, koblet sammen med teorier om barns utviklingstrinn og forskjellighet, har gjort lydboken fri for krav til foreldre om hvordan ting bør gjøres. Men her er noen erfaringer og refleksjoner, en starthjelp til samtale og trygghet i foreldrerollen.  

– Vi har alle med oss en bagasje. Skuffelser og sårhet er en del av livet, og vi er ikke nødvendigvis ferdig leget eller utviklet selv om vi får barn. Men det gjør ingenting! Du duger likevel, i massevis. Du er barnets beste utgangspunkt. Fortsett der du er og snakk sant om livet. Da kan du bruke erfaringene dine på en god måte. Det finnes tilgivelse og blanke ark, også for foreldre, sier Greta.

Fortsett der du er og snakk sant om livet. Da kan du bruke erfaringene dine på en god måte. Det finnes tilgivelse og blanke ark, også for foreldre.

Hvordan har du det?

Å skape et hjem hvor troen har en naturlig plass handler ikke om selvfornektelse eller fasade. Tvert imot. Det handler om åpenhet og ærlighet, både om troen og livet. Hvordan har vi det i familien? Hvordan er det å være mamma – og pappa?

– Vi hører at det å bli foreldre er det mest fantastiske som kan skje oss. Men det oppleves ikke slik for alle. Det er en hektisk periode. Mange opplever stress og fødselsdepresjon. Mødre føler på forventinger og fedre kan føle seg tilsidesatt og lite verd. Det er naturlig, men det må snakkes om, sier Greta.

For til sist er det ikke så farlig om brødet er nybakt, om huset er på stell, eller om du klarer å amme så mye som du ønsker. Det er tiden med barnet som teller.

– Hvis du ikke er så vant til å snakke om hvordan du har det, tren på babyen din! Fortell hva du er opptatt av, hva du har gjort, hva du føler. Det kan hjelpe deg til åpenhet, også med partneren din eller med andre, sier Greta.

Og verdien for barnet?

– Det får høre stemmer av både trøst, bekymring og glede. Ingen av oss har en tro av stål. Trygghet må ikke bare knyttes til de gode dagene eller til det å få ting. Trygghet er det som holder når vi trenger hjelp som mest.

Et nytt barn er en ny sjanse. Det skal ikke bære alle våre erfaringer eller gudsbilder, men ta sin egen tro i eie.

– Du kan ikke gi troen din videre

På denne måten vil åpenhet i familien være med på å utruste barna. Det er greit å tro, men også å tvile. Det er lov å føle avmakt, uten å gi opp. Natten er ikke så farlig, for vi vet at dagen kommer.

– Vi kan ikke gi troen vår videre. Min tro er min tro. Barnet har sin egen, fullverdige tro. Et nytt barn er en ny sjanse. Det skal ikke bære alle våre erfaringer eller gudsbilder, men ta sin egen tro i eie. ­Men vi kan gi dem noen verktøy og være gode forbilder, sier Greta.

Be sammen med barnet, del gode erfaringer knyttet til troen, ta dem med til et kristent fellesskap om du har det. Vi som foreldre er viktige for barnet, men i et større fellesskap ser de enda bedre bredden og dybden i Guds kjærlighet. Og ikke minst: Lytt til barnet. Bruk de lommene dere har i hverdagen. Prioriter å være til stede.

– Og husk at Gud ikke er ute etter rutiner eller at vi alltid gjør ting på samme måte. Hvis et av barna dine synes det er skikkelig flaut å synge bordverset når han har med kompiser hjem, ikke gjør det. Av og til må vi bryte mønstre for å se det enkelte barnet og skape trygghet, sier Greta.

En test i tålmodighet

Å være foreldre kan være en test i tålmodighet. Greta har selv opplevd det. Småbarns trass og tenåringer som stenger seg inne. Følelsen av ikke å lykkes. Men også gleden av å se at troen som ble sådd har fått blomstre etter flere år.

Jeg har selv savnet et sted hvor jeg som forelder kunne snakke med andre i samme situasjon. Et sted hvor jeg kunne være meg selv, uten skam og dårlig samvittighet.

– Om dere har kommet litt skjevt ut i familien, er det aldri for sent å starte på nytt. Alt som skjer med barna er ikke foreldrenes skyld. Det er mye som spiller inn, som tilfeldigheter og jevnaldrende de er sammen med, sier Greta.

Derfor er også nettverket utover familien verdifull. Trygg tro hjemme vil egne seg godt som utgangspunkt til samtale, for eksempel i menighetens smågrupper eller i andre foreldregrupper.

 – Jeg har selv savnet et sted hvor jeg som forelder kunne snakke med andre i samme situasjon. Et sted hvor jeg kunne være meg selv, uten skam og dårlig samvittighet. Det ville kanskje ikke gitt meg så mange svar, men det hadde uten tvil gjort meg tryggere, sier Greta.

To av første kapitlene av Trygg tro hjemme åpnes for våre medlemmer i MinSide i juni. De fire siste kommer til høsten.

Tekst: Torill Helene Heidal Landaasen

Ønsker du at ditt barn skal være med i en barnegruppe? Se etter barnegrupper i ditt område. Eller ønsker du å være med å starte en gruppe? Vi har oppstartshjelp og godt materiell for barn og tweens som kan hjelpe dere på vei!